Wednesday 19 August 2009

Pamata lietas, kas jāzin, dzīvojot Lielbritānijā

Tiem, kas plāno pārvākties uz dzīvi Lielbritānijā, parasti interesē, kāda ir minimālā alga, kāds ir nodokļu maksāšanas princips, kādi un cik lieli tad ir šie nodokļi, kā notiek nodokļu atmaksa, kāda ir veselības aprūpes sistēma, kādi pabalsti pieejami utml. jaunajā valstī.
Lielbritānijas valdībai ir lieliska mājaslapa http://www.direct.gov.uk/en/index.htm , kur var atrast visdetālāko informāciju par tamlīdzīgām lietām. Šī valdības mājaslapa bus Jūsu pirmais palīdzības punkts atbilžu meklējumos.

Dažas svarīgākās lietas.

Katram nodokļu maksātājam ir jāizņem National Insurance (NI) numurs, ko izsniedz vietējais Job Center Plus. Šeit tiks prasīti pierādījumi par to, ka aktīvi meklējat darbu (atteikuma vēstules no darba sludinājiem vai darba līgums) un UK dzīvesvietas pierādījums (to apstiprinās uz Jūsu vārda un UK adreses izrakstīts rēķins, bet ne kurš katrs!).

Dzīvesvietas pierādījumu nav tik viegli iegūt, īpaši, ja īrējat istabiņu no kāda vai mitinaties pie draugiem. Viens variants ir iegādāties TV licenci, ko tad izrakstīs uz Jūsu vārda un izvēlēto adresi. Citas mahinācijas varētu arī būt iespējamas, bet dotajā brīdī ir man nezināmas.
Kā cits dzīvesvietas pierādījums var kalpot ikmenēša izraksts no UK bankas, bet atvērt bankas kontu UK arīdzen nav tik viegli. Pirmkārt jau atkal tiks prasīts pierādījums par dzīvesvietu (dažas bankas pieņem TV licenci, citas nē). Visprimitīvāko kontu teju jebkurā bankā var atvērt bez makasa, bet 'nervu čakaris' pirms tam garantēts.

Tiem, kas īrēs dzīvokli vai māju būs jamaksā Council Tax, kura izrakstu var izmantot kā vēl vienu dzīvesvietas pierādījumu. Council Tax vidējais apmērs ir 1000GBP gada par 1-2 istabu mītni, 1500GBP par 3istabu mītni, taču tas svārstās atkarība no pašvaldības. Tiem, kas īrē istabu Council Tax nebūs jāmaksa, jo tas visticamāk būs jau iekļauts īres cenā. Pilna laika studentiem (studē UK augstskolā) arī Council Tax nav jāmaksā... Council Tax nosedz vairakas lietas no kurām viena ir veselības aprūpe (General Practitioner, NHS). Noskaidrojiet savu tuvāko General Practitioner un dodieties piereģistrēties, veselības aprūpe pamatā un principā ir bez maksas.

Istabas īre Lielbritanijā vidēji svārstās no 160-300GBP menesī atkarībā no dzīves vietas novietojuma un telpas izmēriem. Dzīvokļa īre (bez Council Tax) izmaksā sākot no ~350GBP (studio flat) ... 450GBP(1 guļamistabas + 1 dzīvojamās istabas)....600GBP(2 guļamistabas + 1 dzīvojamā istaba) utt. mēnesī. Protams, cenas var svārstīties atkarībā no ģeogrāfiskā novietojuma. Dažkārt var noīret ļoti lētus mitekļus pilsētu nostūros ar ne visai labu reputāciju. Gan der paturēt prātā, ka Jūs tiksiet tiesāti pēc tā, kurā rajonā dzīvosiet, var gadīties, ka tik dēļ savas dzīves vietas adreses Jums iecerētais darbs tiks noraidīts...

No comments: